Friday, July 27, 2018

SAMBAL GLEDEQ

Sambal Gledeq Geleng Kepala 

Sambal Gledeq ?

Kebiasaannya dipanggil sebagai sambal gledek. Perbezaannya hanya pada huruf di hujungnya saja antara huruf 'k' dan 'q' serta sudah tentu rasa sambalnya yang sedikit berbeza bergantung kepada kreativiti & pengalaman orang yang memasaknya. Pemilik/Pengeluar Sambal Gledeq Geleng Kepala ( SGGK ) memilih untuk menggunakan huruf 'q' bagi membezakan penciptaan Sambal Gledeq ( SG ) yang asli oleh pengeluar SGGK dengan rasa yang tersendiri yang boleh membuatkan si pemakannya geleng kepala setelah merasainya samada SGGK yang PEDAS dan apatah lagi SUPER PEDAS. Secara umum ianya hasil daripada nama 'sambal gledek' yang telah lama dikenali serta digemari ramai terutamanya dikalangan orang-orang jawa. Kekadang ianya juga dipanggil sebagai sambal goreng cili jawa. Yang mustahaknya SG ni da boleh terus dimakan..Mudah & Ringkas kan !


                                           

Geleng Kepala ?

Selain rasanya yang amat sedap ianya pasti boleh menambahkan lagi selera makan dalam hidangan harian samada dimakan bersama nasi, roti, cekodok, lempeng, pucukubi dan lain2 lagi. Sudah pasti selepas menikmati SGGK ini anda akan mula terasa kepedasannya sehinga tidak sedar kepala anda seolah-olah terggeleng-geleng. Sedap dan terasa kepedasannya apatah lagi jika anda mencuba perasa SGGK Super Pedas..fuuhhhhh



Sambal Gledeq Geleng Kepala (SGGK) ?

Bahan-bahan utamanya adalah seperti ikan bilis, bawang merah, bawang putih, cili merah dan hijau, minyak masak, asam jawa dan perasa yang dibenarkan. Ianya dimasak dalam kuali @ periuk khas  yang memakan masa sehingga hampir 3 jam bagi menghasilkan SGGK yang sedap, pedas dan tahan lama. Marvellous..... 








Hubungi / Layari :

ACik Ana Spicy
http://wasap.my/601118544013
https://www.facebook.com/Gledeq/
https://www.facebook.com/acikanaspicy/
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=181373236065472&id=179952696207526
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2343509679218873&id=2342544459315395


3 comments: